Curt & Roland besökte Nordirland många gånger, främst på 60- och 70-talet. De blev mycket goda vänner med predikanten Leslie Hale (i mitten nedan) som de redan tidigare hade träffat när denne var på besök på väckelsemöten i Sverige.

Vi har länge tänkt att skriva ett inlägg om Curt & Roland på Nordirland men det var först nu efter att Kristian genom facebook fick ett brev från Robert Stevenson som vi äntligen fick ändan ur vagnen.

Hi Kristian,

Will be happy to write a few lines Re. Kurt and Roland.

In May 1966 my Father who was a ” Notorious Character ” in Belfast, was going to a night club where he worked part time as a bouncer. As he walked through Belfast city center he heard guitar music coming from a location called the Grovenar Hall.

He liked the sound of the music and being curious he decided to go inside thinking there was some kind of dance going on. What my Father did not know was that a Preacher called Leslie Hale was having a crusade there, and the music he heard was being played by Kurt and Roland. My Father did not discover his mistake until he was inside the hall lol. Pastor Hale who had finished preaching, got up and gave a word of knowledge Re. my Father, that was so accurate my Father not knowing what was going on grabbed one of the ushers exclaiming “Did you tell him about me”. Well Kristian because of what happened that night my Father got gloriously saved. Right after that night my we began to attend Faith Tabernacle on the York road, Pastor Hales Church. It was there that I remember seeing Kurt and Roland sing and play. I can remember how amazed I was when both of them played on one guitar. All their songs were so wonderful however I particularly liked ” What a day that will be “. All this happened 43 years ago when I was Seven..Your Father would remember my Daddy as “Big Bobby”. My Dad is in Heaven now he was also a gifted singer and musician. Kristian one day we will all be reunited! “What a day that will be”.

God Bless you Kristian, tell your Father I was asking for him.

Your Friend in Christ Robert

<!–
WriteFlash('’);
//–>

Roland vill självklart ge sin minnesbild av besöken på Nordirland och har därför skrivit både ett svenskt och ett engelskt inlägg om detta nedan. Först det engelska:

Northern Ireland

A part of United Kingdom, have been through a lot of struggles and fights during many years. The main reason, to hate and violence, as I understand it is, the catholic population wanting to be apart of Eire, Ireland and the protestants apart of U. Kingdom. Curt and I (Roland) came to Belfast 1966 the first time. At that first visit we were together with Rev. Ralph Hart from USA we met so many wonderful people with the Leslie Hale family up front. Leslie pastured a church, Faith Tabernacle. He got a vision from God that changed his entire young life. He watched the Oral Roberts film, “God is a good God”. That very film became start of a completely new understanding of God and his word, and also starts of a work on N. Ireland, producing waves all over the world. Many people, young and old, got saved in the meetings, and this first visit resulted in many campaigns in years to come. Curt and I got friends for life on Ireland. First time it was peaceful and cam in the country, but later, violence bombing, and lots of troubles, one burned houses, bombed stores and buildings. In your very house, you could risk somebody entering shooting you dead in front of both wife and children. It happened to people many times. In spite of all this, the revival was burning, and many, many got saved, healed and baptised in the Holy Spirit. The famous female Country star, Skeeter Davis, once joined us in a Belfast crusade she turned down the famous Country Concert on Wembley to be together with us I n revival meetings in Belfast. That’s class isn’t it?We experienced many things on N. Ireland, on one occasion we were guarded by several British soldiers, not for some fools to plant a bomb in the building or shoot people. Really scaring folks! I can ensure you that. Another time we bought some fast-food after the service in the evening. When we passed British soldiers post, we could see them following us with the guns in case of us being enemies. A lot of evangelising in quite different places, outside the very City Hall Down Town. To mansion one outstanding place. Lots of people listening and also receiving Jesus in their lifes. Our memories from the visits and meetings, and all our friends on N. Ireland will never ever die. Leslie and his family now lives in Florida, where Leslie still preaches and is pastor in his own church. Maureen and Leslie and their children became our friends for life. Curt is gone, gone to Jesus. But still I travel quite a bit singing and playing for Jesus.

Your friend in Christ Roland

<!–
WriteFlash('’);
//–>

NORDIRLAND

En del av det Brittiska imperiet som genomgått en del svårigheter. I stort kan man säga att konflikten genom de många åren handlat om att tillhöra Irland eller Storbritannien. Eller katoliker, som vill tillhöra Irland kontra protestanter som vill vara en del av Storbritannien. Mycket blod och krigande genom åren. Curt & Jag kom till Belfast första gången 1966. Då tillsammans med Ralph Hart, Detroit, USA. Väldigt entusiastiska människor med Leslie Hale och hans familj i spetsen. Leslie var pastor i en kyrka som hette Faith Tabernacle. Många samlades och besöket gav mersmak, blev början till en livslång gemenskap. Vi besökte senare Belfast ett antal gånger, då bara Curt & Jag. Första gången var Nord Irland inne i en lugn period, men vid senare tillfälle under oroligheter och turbulens. Man brände och sköt människor i hem och på öppna gator. Många bomb attentat och stränga kontroller in på varuhus och andra platser, där många samlades. Trots detta levde väckelsen och många människor kom till tro i mötena. Vid ett tillfälle hade vi friluftsmöte utanför regeringsbyggnaden eller City Hall, som den kallades. Country stjärnan Skeeter Davis, var också med oss till Belfast vid ett tillfälle och medverkade i en möteskampanj. Hon avstod den stora country galan på Wembley till förmån för till förmån för väckelsemöten med Leslie Hale och Curt & Roland under oroligheterna på Nord Irland detta säger mycket om henne. Ja det finns mycket att berätta om våra besök på Nord Irland. Vid ett tillfälle blev vi bevakade av engelska soldater, så att ingen skulle genomföra ett attentat emot oss och mötet. När vi åkte och skulle handla mat efter mötena, kunde man se brittiska prickskyttar följde vår bil genom sina infraröda sikten. Obehagligt! Vi besökte flera platser i Belfast, där man hade sprängt sönder byggnader och hus. Annars kommer våra upplevelser på Nord Irland att leva kvar och alla vänner vi fick där genom åren har ju blivit vänner för livet. Leslie och Maureen Hale bor numera i USA där Leslie sen flera år har en fin kyrka i Florida.

Hälsningar Roland

<!–
WriteFlash('’);
//–>

Ljudupptagningen är gjord med rullbandsspelare i Belfast 1966 och är tyvärr av ganska låg kvalité men vi ville ändå dela med oss av detta unika material. Bilderna här på sidan samt i slideshows är från åren 1966 – 1971 då Curt & Roland flera gånger besökte Nordirland och hade kampanjer med vännen Leslie Hale. Första gången kom de tillsammans med amerikanen Ralph Hart som de tidigare hade turnerat med i både USA och Brasilien. Efter Nordirland 1966 fortsatte Curt & Roland tillsammans med Ralph Hart för att ha möten i Norge, Sverige och Finland.

<!–
WriteFlash('’);
//–>

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ur fotoalbumet år 1967 * * * * * * * * * * *

* * * * * * * * * * * * * * Curt & Roland i Belfast, Nordirland år 1971 * * * * * * * *Efter Curt & Rolands första besök 1966 på Nordirland så kom
Leslie Hale över till Sverige för att ha väckelsemöten på olika platser
runt om i landet. Han bad då Curt att vara med som tolk på denna turné
eftersom många på den tiden ej förstod engelska.Curt & Roland fortsatte sedan att ha kontakt med Leslie Hale under hela deras fortsatta karriär. De hade kampanjer med honom och medverkade i TV på Nordirland ända till slutet på 70-talet. På 80 och 90-talet medverkade de flera gånger i väckelsekampanjer i Florida, USA, dit Leslie och hans familj sedermera hade flyttat till. Curt & Roland åkte även till apartheidens Sydafrika med Leslie Hale 1980 och hade möten i kyrkor där alla var välkomna oavsett hudfärg. Curt, tillsammans med yngste sonen David, hälsade på Leslie Hale och hans familj sista gången i början på 2000-talet under hans sjukdomsperiod. Men denna sista gång var Curt där enbart för att träffas och umgås med mannen som de redan lärde känna på 60-talet men vars vänskap varade livet ut. Roland har också senare varit och sjungit i Leslie Hales kyrka i Florida.

Tack till Robert Stevenson och Roland för medverkan i blogginlägget! Kommentera gärna och ge lite feedback på vad ni tycker? Vi har tillgång till ganska mycket intressant material med Curt & Roland och lägger gärna ut på det här sättet om intresse finns.

Niclas & Kristian